Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will

Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 1 Perkins + Will never cease to amaze us and recently revealed images of its concept design for a Cultural district, to be located along the Dubai Creek. The project  aims to bring a new breeze along the creek and create a live-work-play destination.

Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 2 5 Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 3 5

According to Perkins + Will, the design process of the  Cultural Village began with understanding the surrounding context and determining the connectivity to the existing surroundings.

Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will top 100 interior designers

The site is thought to be located on the Perimeter of Dubai Creek, the Cultural Village is surrounded by a beautiful waterscape, with  three of the sides of the island within reach of the urban residential and hospitality fabric. ‘Art Jameel’ museum located on the north end of the site, creates an anchor point for the creek’s edge.

Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 4 5

The 20,000m2 project will also consist of an auditorium, galleries, exhibitions spaces, library, media park, workshop spaces, art labs, restaurants, cafes, retail outlets and underground parking facilities.

In working with the conditions of the site, Perkins + will created a large open space out of the dense whole, and designed the buildings to arise in a dramatic gesture that appears to peel back the land.

Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 7 4 Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 6 4 Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will 5 4

The main objective of the design was inspired by defining a new identity and focal point for Dubai’s vibrant culture. The building forms seem to emerge with drama, as if they’re peeling back from the land itself, and referencing the carving of the creek and the blending of cultures

The roof of the building is topped with cascading steps that double as vegetations and seating. This makes the roof an extension of the public space where events, open-air exhibitions, workshop areas, pop-up markets, and playgrounds can all take place. The linearity of the plan also makes the spaces easily distinguishable by themselves from other programmes.

The Cultural Village is environmentally and economically sustainable as it utilises passive design strategies throughout the design. As a result, the roof form acts as a rain water collection system, as well as grey water collection. Lastly, a water ecology regeneration area was created along the creek’s edge to constantly clean the flow of water within the creek, maintaining it for many more generations to enjoy.

Get to Know the New Cultural District at Dubai Creek by Perkins + Will top 100 interior design magazine blog interior design magazine

SEARCH

SUBSCRIBE NEWSLETTER

We don't talk to strangers.
You don't want us to answer?

Check here to indicate that you have read and agree to Terms & Conditions/Privacy Policy.

Thanks for Subscribing!
Sorry, we don't know what happened. Please try again later.
You are already subscribed in our Newsletter!

SOCIAL WORLD

OUR INSPIRATIONS

eh-catalogue-side